20 mei 1997 Noordpool reflectie

Op 20 mei 1997 bereikte we als 1e Ned team met succes de geografische Noordpool vanuit het laatste stukje vaste land in Canada. Een tocht van 1000 km in 70 dagen. We begonnen bijna in het donker net na de winter met temperaturen van minus 50!

Wat een tegenslagen hebben we gehad! Veel materiaal pech, negatief driftend ijs, open water, bevriezingen, conflicten, blessures en zelfs zo erg dat we afscheid moesten nemen van een teamlid. Maar uiteindelijk ‘vochten’ we door voor wat we waard waren. We waren zo verschillend en daarmee complementair. Geen competitie maar elkaar aanvullen en overnemen. We groeiden vanaf dag 1. We waren zeer ervaren outdoor mensen en toch wisten we amper waar we aan begonnen.

Uiteindelijk bereikte we het succes en het eeuwige geluk wat we tot op de dag van vandaag voelen. Het heeft gemaakt tot wie we zijn, trots en respectvol. Het succes en geluk was het resultaat van de zin(geving) en groei. Welke zin (of gedoe) je in het leven kiest is aan jou. Op 50% hadden we géén invloed maar voor die andere 50% hebben we 100% gegeven met elkaar. We voelden dat we leefden, hoe meer risico’s, hoe meer ons hart werd geraakt.

Ergens voor te willen sterven is het mooiste wat er is. We leven in een land waar (bijna) alles kan! En uiteindelijk doet het er niet toe, straks ben je er niet meer en dat gaat sneller dan je denkt. En over 100 jaar is iedereen je vergeten.

Maar hoeveel momenten heb jij om je ergens werkelijk in te verliezen? Dat is pure passie, pure liefde.