Daarom The Walk

DE KWETSBAARHEID VAN ONS ALLEMAAL

#THEWALK, wandel mee op ZONDAG 11 DEC! (en doneer met je stappen!)
www.thewalk.nu/deelnemen

Waarom? Dat laat het perspectief op de foto wel zien. Laat het heel even op je inwerken ….

Ik leg uit.
Vorig jaar vertrok ik met 2 vrienden in een zeilboot om de Atlantische oceaan over te zeilen. Je kunt uitgebreid mijn blogs lezen op mijn website TeamWilco.nl onder ‘expedities’

Ik ervaarde de onvoorstelbare grootsheid van de oceaan. Ik dacht dat ik tijdens de 4 weken durende oversteek van de Atlantische oceaan echt wel een vliegtuig dan wel een boot zou tegenkomen. Maar geloof me niks van dat alles. Geen levende menselijke ziel te bekennen. En 360 graden om ons heen een maand lang alleen maar water. De nachten waren gitzwart met aan de hemel alleen maar magische sterren. En als we overdag af en toe stiekem achter de boot aan een touw hingen en de diepte inkeken realiseerde ik mij dat de zee daar 6000 meter diep is. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dit iets met je als mens zijn doet. Wat voel je je dan kwetsbaar en nietig. En dat terwijl ik dacht niks met de zee te hebben.

Bovendien ken ik die kwetsbaarheid als bergbeklimmer maar al te goed. Ik had immers toch al op de hoogste berg van de wereld gestaan, de Mount Everest op de meest natuurlijke manier zonder extra zuurstof beklommen in de Himalaya. En toch maakte die oceaan een nog verpletterender indruk. We hebben ooit op de lagere school wel geleerd met Aardrijkskunde dat de Aarde voor 2/3 uit water bestaat maar als je het ervaart en ook naar de foto kijkt in deze post dan schik je toch.

Nederland kan niet eens worden weergeven op deze schaal. Wat opvalt is hoe klein zelfs Canada, China en Amerika zijn ten opzichte van Rusland. En hoe groot Antarctica is ten opzichte van de rest. En vanwege dat laatste schrijf ik deze post.

Antarctica bevat 90% van onze totale zoetwater voorraad in de vorm van ijs. Dat het ijs op Antarctica al 6x harder smelt dan onze wetenschappelijke modellen aangeven is al een noodsignaal opzicht. Zeker als je weet en doorrekent dat de zeespiegel wereldwijd 58 meter stijgt als het ijs op Antarctica in zijn geheel smelt.

Naast deze milieuramp valt op dat slechts 0,3% van Antarctica ‘unclaimed territory’ is. En dat terwijl we nog steeds denken dat Antarctica ons laatste ongerepte continent is.

We hebben dus wat te doen met zijn alle en daarom verzamelen we 8 miljard stappen. WALK TO SAVE ANTARCTICA.

Het doel van The Walk is veelzijdig. En dat maakt de wandeling zo bijzonder. Deelnemers hebben er persoonlijk baat bij en ze dragen met hun deelname ook bij aan de oplossing voor de grote problemen rondom Antarctica, de klimaatopgave en dus Nederland. Door jouw stappen te doneren, geef je een concreet signaal af. Maar dat is niet alles!

De wandeling zal mooie gesprekken en goede ideeën opleveren. Dat komt omdat in beweging alles in je lichaam beter functioneert. Dus ook je brein. Wij gaan uit van de menselijke intelligentie in plaats van de artificiële intelligentie. Tijdens een wandeling denk je helderder, herken je problemen beter en vind je samen oplossingen. Zeker als je in een collectief gezelschap wandelt en nieuwe mensen ontmoet. Door te wandelen zijn we in actie! Deelnemers zullen zich bijvoorbeeld meer bewust zijn van de enorme zeespiegelstijging wereldwijd als gevolg van het smelten van het ijs op Antarctica. Wij geloven dat we in gesprek met jou tot nieuwe inzichten en initiatieven komen die we vervolgens kunnen delen. Delen is vermenigvuldigen.

Wandelen voor het goede doel. Maar dan anders. Bewust stappen zetten met als opbrengst jouw saldo aan gelopen stappen op weg naar de 8 miljard. En nieuwe mensen leren kennen met frisse ideeën die bijdragen. De teller staat nu op ruim 23 miljoen. We moeten dus nog een stukje. Wandel jij met ons mee? Het is goed voor jezelf, voor elkaar en de aarde. Wij zijn dankbaar met elke stap in jouw bijdrage. Stap voor stap komen we dichterbij een goede oplossing.

Met The Walk eren wandelaars Marc Cornelissen en Philip de Roo, twee bevlogen poolonderzoekers die in 2015 zijn omgekomen in het Arctisch gebied. Voor de wandeling zal een korte uitleg worden gegeven door o.a. Wilco van Rooijen, expeditiegenoot en goede vriend van Marc Cornelissen. Samen schreven ze geschiedenis tijdens de Antarctica expeditie in 2000/2001. Als eerste Nederlanders op ski’s op- en neer naar de geografische Zuidpool met o.a. WFF.
In deze 3e editie werkt The Walk samen met PULLKA. Een organisatie opgericht in 2018 door Diederik Veerman: “Het tragische ongeluk van Philip de Roo (30 jaar) en Marc Cornelissen (46 jaar) op 28 april 2015 in Noord-Canada was voor mij de start van PULLKA: sporten met oog voor schonere natuur (www.pullka.com). Dit jaar komen twee initiatieven prachtig bij elkaar!

Startlocatie, programma en route
Dit jaar wandelen we heel symbolisch langs de nog bestaande kustlijn van Den Haag.
Start op zondag 11 december bij Coastal Gym Pullka, Paddepad 1, 2554 HZ Den Haag
Vanaf 10.00 uur is de inloop. Om 10.30 uur verwelkomen Wilco van Rooijen en Diederik Veerman de deelnemers. Vervolgens vertrekken zij voor een route van maximaal 20 kilometer. De route loopt langs de kustlijn, via de duinen terug naar het eindpunt, het Museon, waar deelnemers de optie hebben om de film ‘BBC Antarctica’ te zien en de Poolzaal van het Omniversum.

Lees verder op www.thewalk.nu

#Antarctica #2048 #climate #klimaatverandering #cop27 #natuur #avontuur #verbinding #energie #inspiratie #boodschap #duurzaamheid #missie #kennisdelen #onderzoek #toekomst