Kanchenjunga 2022

De expeditie #Kanchenjunga2022 zit erop!
Via mijn Garmin Inreach (klik rechtsboven op alle tracks weergeven) kon je ons volgen op de berg (tijdens klim elke 10 min)
Korte updates waren er elke dag via mijn Twitter en FB en soms Insta

Wil je mijn persoonlijke 45 dagboek fragmenten teruglezen met foto’s:
Lees hier het volledige verslag van de Kanchenjunga expeditie 2022 met foto’s!

In 2018 schreef ik al: ‘er zijn minstens 10 redenen te verzinnen om de Kanchenjunga niet te beklimmen’ . En toch fascineert mij die berg al jaren. En eerlijk is eerlijk het is een ultieme jongensdroom om de 3 hoogste bergen van de wereld te beklimmen. Na mijn beklimming van de Mount Everest (2004) en de beruchte K2 (2008) was het tijd voor de Kanchenjunga! Overigens altijd zónder gebruik te maken van extra kunstmatige zuurstof wat mijn credo is geworden. In 2018 moesten Cas van de Gevel en ik zelf in een twee-mans team na 2 maanden keihard werken tijdens onze toppoging omkeren. Eén van ons had eenvoudig weg geen kracht meer in benen. Zal de droom dan in 2022 uiteindelijk uitkomen?

Net als in 2018 klimmen Cas en Wilco weer 4 Smiling Faces.
Stichting 4 Smiling Faces verbetert de leefwereld van kinderen in kindertehuizen in Nepal met concrete, kleinschalige projecten. Sinds 2008 ondersteunt 4 Smiling Faces drie kindertehuizen en een buitenschoolse opvang in de Kathmandu Vallei. Op deze manier helpen we zo’n 150 kinderen op weg naar een zelfstandige en kansrijke toekomst. Help je mee?
Alle kleine beetjes helpen en vanaf € 15,- kun je doneren via de button op de website.

Lees hier het volledige verslag van de Kanchenjunga expeditie 2018 met foto’s!


Betekenis Kanchenjunga
De betekenis van de Kanchenjunga, Kangchen Dzo-nga or Kachendzonga, betekend “The Five Treasures of Snows”. Eigenlijk zijn het 5 enorme toppen rond de 8000 meter wat als 1 berg wordt gerekend.

Op 2 na hoogste berg
De Kangchenjunga is, met zijn 8586 meter, de 3e hoogste berg ter wereld. Het Kanchenjunga-bergmassief is gelegen op de grens van Nepal en de Indiase deelstaat Sikkim. De Kangchenjunga bevat 5 toppen, waarvan 4 boven de 8,400 meter: Main summit (8,586 m), West summit (8,505 m), Central summit (8,482 m), South summit (8,494 M) en de Kangbachen (7,903 m).

Minst beklommen
De Kanchenjunga is de op 1 na laatste 8000-er die werd beklommen in de jaren 50 nadat de andere twaalf 8000-ers al beklommen waren. Op de Annapurna na is het ook de minst beklommen 8000-er.

Commerciële expeditiestijl
In tegenstelling tot de conventionele commerciële expeditiestijl van klimmen zullen we zo ‘clean’ als mogelijk te werk gaan. Tegenwoordig lijkt het heel normaal om de lokale Sherpa’s al het werk te laten doen, alle kampen te laten sjouwen en opzetten, kilometers touw te laten aanleggen en onbeperkte hoeveelheid zuurstofflessen omhoog te laten sjouwen. Waarbij de klant vervolgens achter een Sherpa gids aan klimt en zelf dus geen enkele beslissing neemt. Lees ook mijn opinie stuk onlangs verschenen in de Volkskrant.

Semi-alpine stijl
In 2018 acclimatiseerden we op de berg zelf. Na 5 tot 6 weken acclimatisatie klommen Cas en ik zelfstandig en zónder extra zuurstof naar de top. We gebruikten we de vaste touwen en hadden 4 eigen kampen opgezet boven het basiskamp. Kamp 1 op 6200m, kamp 2 op 6400m, kamp 3 op 7100m en kamp 4 zou op 7600 meter worden opgezet voor de toppoging. Helaas moesten lukte onze poging niet. Zie verslag Kanchenjunga expeditie 2018

Nieuwe tactiek
Dit keer acclimatiseren we op een andere berg namelijk de Mera Peak (6466m). Dit zal zo’n 3 weken in beslag nemen. Daarna gaan we direct door naar het basiskamp (5100m) van de Kanchenjunga. Van daaruit willen we met slechts 2 tenten en een bivak (uiteraard zonder extra zuurstof) naar de top. We maken technisch alleen gebruik van vooruitgeschoven kamp 2 op 6600m, vooruitgeschoven kamp 3 op 7300m en een bivak kamp 4 op 7700m.

Eerste Nederlander
Tot nog toe bereikte géén enkele Nederlander de top van de Kanchenjunga. Voor Cas en mij is dit zeer zeker niet het belangrijkste. Voor ons staat voorop de manier en stijl van klimmen. Voor ons betekent dat zo ‘clean’ als mogelijk dat wil zeggen: ‘light, fast & green’. Geen gebruik van extra zuurstof, geen gebruik van Sherpa’s, zo min mogelijk kampen en gebruik van vaste touwen.

50 Summits
In het najaar kwam de film 49SUMMITS uit gemaakt door Sjors Ruijter en Duc Ahn Vu Helaas door de harde lock-down konden we de film niet vertonen in de theaters. Maar ondertussen gaan Sjors en Duc mee op expeditie en komt er mogelijk een re-edit: 50SUMMITS! Zie hier de trailer van 49SUMMITS met beelden van de Kanchenjunga 2018.