Maatwerk op 8 km hoogte

Onderstaand artikel verscheen op MijnSportBrilShop.nl

Wilco van Rooijen is beroepsavonturier, bergbeklimmer en poolreiziger. Niets is hem gek genoeg en elke uitdaging gaat hij aan. In 2024 roeit hij de oceaan over van San Francisco naar Hawai, 4500 kilometer. ,,Ik dacht dat ik niks met oceanen had, totdat ik vorig jaar de oceaan over zeilde met twee vrienden. Zij zeiden: ‘Als je bergen kan beklimmen, dan kan je ook een zeilboot besturen.’ En dat klopte.” Veel basisbehoeften liggen voor de hand bij zulke extreme inspanningen; warme kleding, voedsel en goede communicatiemiddelen. Toch is er nog een eerste levensbehoefte voor Wilco; zijn zonnebril. In Mijnsportbrilshop vindt hij een partner die niet alleen meedenkt, maar die ook maatwerk levert.

Het zat er al vroeg in, het opzoeken van grote hoogtes. Het wandelen in de bergen met zijn ouders en zusjes wakkerden het vuurtje bij Wilco meer dan aan. ,,Ja, daarvandaan is het gegroeid. Ik wilde niet anders meer. Alleen er was nog geen internet, dus er was weinig informatie. Ook niet over Nederlanders die dit soort dingen al deden.” Samen met een maatje is Wilco steeds meer gaan klimmen en ook erover gaan schrijven.

Het resulteerde in een uitnodiging om met een expeditie naar de Himalaya te gaan in 1995. ,,Daar hebben we het licht gezien. We dachten: ‘Wat deze mannen kunnen, dat kunnen wij ook’. Gelukkig heb ik er mijn beroep van kunnen maken. Wilco heeft altijd op de meest pure manier geklommen, zonder extra zuurstof. Zelfs de Mount Everest (8850m) en K2 (8611m) werden op deze manier beklommen. ,,By fair means noemen we dat”, zegt hij trots. ,,Er zijn maar heel weinig mensen die dat flikken.” Wilco is nog meer gaan schrijven over zijn passie. Ook geeft hij presentaties aan bedrijven over het samen bereiken van de top. Kernwaarden zijn lef hebben, ondernemen en doorzetten.

Aantrekkingskracht
Vanuit de bergen is Wilco ook met expedities naar de Noordpool en Zuidpool gegaan. En vorig jaar dus ook met een zeilboot de oceaan over. ,,Uiteindelijk sta je dan ‘s nachts ook aan het roer naar de sterren te kijken, varend over een zee met 6000 meter diepte onder je. Dat doet wel wat met je.“ Het zijn juist de extremen die een ongekende aantrekkingskracht hebben op de 55-jarige avonturier. ,,Qua natuurbeleving is het te vergelijken. Ook de Himalaya is ongekend groot. Daar voel je je ook nietig. Zeilen is veel minder fysiek, maar het wisselen in teams 3 uur op en 3 uur af was ik niet gewend. Net als zeeziekte. En je zit voortdurend met zijn drieën op elkaar. Veel uren kan je bestempelen als saai. Dan moet je de inspiratie uit jezelf weten te halen. Toch sta je continu aan, je moet anticiperen op wat er komen gaat. Maar het is zeker een andere uitdaging dan wanneer je omhoog moet klimmen.”

Al meer dan 35 jaar klimt Wilco met zijn team naar de hoogste bergtoppen ter wereld. Er is in de loop van deze jaren heel wat veranderd. De techniek bijvoorbeeld, die continu in ontwikkeling is geweest. ,,Tegenwoordig kan je met je satelliettelefoon op afstand alles regelen. Als het gaat om het weer, om medische zaken of om strategische zaken. Je klimteam was vroeger veel groter en je zat gemiddeld veel langer op een berg. Tegenwoordig is deze logistiek veel eenvoudiger.” Dan is de link naar goed materiaal natuurlijk snel gemaakt. Met name de zonnebril is een niet te onderschatten onderdeel van de uitrusting. En mooie verhalen, die zijn er genoeg. Zo ook nu. ,,Toen wij op de Noordpool liepen in 1996, hadden wij 1 van de duurste snow goggles mee met allemaal speciale glazen, anti-fog en ik weet niet wat. Alles tegen het beslaan en bevriezen van je glazen bij uitademen. We kwamen toen op de Pool aan, temperatuur -40. Toen leerden we al heel snel dat de Inuits een veel slimmer systeem hadden. Die hadden een bot met een klein spleetje, dat dienst deed als zonnebril tegen sneeuwblindheid. Met dat bot voor hun ogen kwam er net genoeg licht naar binnen om naar buiten te kunnen kijken, maar ze werden niet verblind. Toen hebben we de ijzerzaag in die dure brillen gezet.”

Eerste levensbehoefte
wilco-van-rooijen-1Voor een klimmer is een bril een eerste levensbehoefte. Als je te veel UV op je ogen krijgt word je sneeuwblind. Dekt een bril te weinig van je ogen af, dan kunnen je ogen bevriezen door de koude wind. ,,Daar komt ook nog eens bij dat Wilco meerdere sporten beoefent om fit te blijven. ,,Ik zit veel op de mountainbike, dan heb je weer een heel andere bril nodig. Dus met één bril ben je nooit klaar. Dat maakt het best complex. Je hebt echt een specialist nodig die met je meedenkt en samen met jou de juiste keuzes maakt. Ik heb voorheen veel gecorrigeerde zonnebrillen gehad en elke keer in de bergen zette ik hem toch weer af, omdat het mijn beeld te veel vertekende.” Toen is Wilco doorverwezen naar Lars van Mijnsportbrilshop. ,,Hij heeft de kennis om samen maatwerk te kunnen leveren en de juiste bril daarbij uit te kiezen. Het is handwerk en vakmanschap, hoe je dat moet afstellen. Ik heb de meest dure opticiens gehad die niet in staat waren om de juiste glazen in mijn zonnebril te krijgen. Lars was de eerste die dat wel lukte.”

De zoektocht naar het juiste materiaal werd Wilco niet makkelijk gemaakt, mede doordat zijn eigen ogen niet wilden meewerken. ,,Ik heb zowel een plus- als een minafwijking, waardoor mijn ogen niet gelaserd kunnen worden. In zonnebrillen zit dan geen goede correctie. Door mijn afwijking vertekent het beeld op het moment dat ik naar mijn voeten kijkt. Als ik iets niet kan hebben tijdens het klimmen, dan is dat het wel. Samen met Lars hebben we de juiste correctie bij de juiste bolling van de bergsportbril gevonden. Nu kan ik gewoon een zonnebril dragen, een verademing. Want zonder bril ben ik nergens meer, zeker in het hooggebergte.”

Wilco en zijn team volgen? Kijk dan op www.teamwilcovanrooijen.nl/

Bron: MijnSportBrilShop.nl