Lancering “Antarctica 2.0” vanaf top Mount Vinson

Op maandag 10 januari heeft expeditieleider en beroepsavonturier Wilco Van Rooijen samen met zijn teamgenoot Fokke van Velzen de top van Antarctica’s hoogste berg, Mount Vinson (4884m), bereikt. Van Rooijen voltooit hiermee zijn ‘7 summits + 2 poles’. De ‘7 summits’ staan voor de zeven hoogste toppen van de zeven continenten die de aarde telt. De ‘2 poles’ voor de Noord- en Zuidpool. En alleen Mount Vinson op Antarctica ontbrak nog op zijn lijst.

Van Rooijen klimt altijd PUUR (‘by fair means’), wat inhoudt dat hij geen extra zuurstof gebruikt en dus op eigen kracht ’s werelds hoogste bergen bedwingt. Hij zal daarmee de eerste Nederlander zijn die deze bijzondere prestatie levert. Van Rooijen vanaf de top: “De beklimming is heel voorspoedig verlopen. Het was heel koud, maar de omstandigheden waren super.”

Lancering missie Antarctica 2.0

Vanaf de top van Mount Vinson hebben Van Rooijen en Van Velzen het startsein gegeven voor hun nieuwe missie Antarctica 2.0. In 2012 wil Team Wilco met een innovatief voertuig dat voor 100% op zonne-energie rijdt letterlijk naar het einde van de wereld rijden: ‘de Zuidpool’.

Primaire doelstelling hierbij is om jeugdige ambassadeurs (onze leiders van de toekomst) te inspireren om voor duurzame energie te kiezen. Tijdens de expeditie zal er een ‘live‘ verbinding zijn met de scholen via NTR School TV. Met lespakketten over duurzaamheid gaan de jeugdige ambassadeurs zelf weer op expeditie!

Daarnaast wil Team Wilco aandacht vragen voor het behoud van Antarctica, ons laatste ongerepte continent. Tot 2048 is Antarctica namelijk beschermd door het Antarctica Treaty, dat territoriale claims en grondstofwinning aan banden legt. Daarna zouden de grootmachten wel eens vrij spel kunnen krijgen. Onze jeugdige ambassadeurs, de beleidsmakers van de toekomst, zullen daar een stokje voor moeten steken.

Wilco Van Rooijen: ‘de taak van avonturiers van de 21e eeuw is niet om plekken te veroveren, maar om ze te beschermen.’

Tijdens de expeditie naar Mount Vinson zijn ook tests uitgevoerd naar de lichtintensiteit op Antarctica. Dit is relevant voor de zonnepanelen van het voertuig, waar ondertussen druk aan gebouwd wordt door studenten van de Hogeschool Utrecht.