Broad peak/ K2 expedite 2006 (Pakistan)

Broad Peak - K2 expeditie 2006Het beklimmen van twee Himalaya-toppen in één expeditie, dat is de nieuwe uitdaging voor de Utrechtse bergbeklimmer Wilco van Rooijen (37). Op Hemelvaartsdag 2004 stond hij bovenop de Mount Everest (zonder exta zuurstof), nu wil hij twee ‘achtduizenders’ in één zomer beklimmen. Het gaat om de nog nooit door een Nederlander beklommen Broad Peak (8047m) en de beruchte K2 (8611m.)

De expeditie vindt plaats in de zomer van 2006. Van Rooijen zal deel uitmaken van een internationaal gezelschap van topklimmers die de twee genoemde bergen achtereen zullen trachten te beklimmen. Van Rooijen zal opnieuw geen gebruik maken van zuurstof in flessen. Als de pogingen lukken is Van Rooijen de eerste Nederlander die erin slaagt een dergelijke ‘doubleheader’ te volbrengen.

De K2 – de op één na hoogste ter wereld – wordt in de bergsport beschouwd als het moeilijkst te beklimmen en gevaarlijkste berg. Vallende rotsblokken en lawines zijn aan de orde van de dag. Van Rooijen heeft daar in 1995 al bijna noodlottige ervaringen mee opgedaan. Tijdens de klim sloeg een rotsblok tegen zijn gezicht. Zijn teamgenoten, onder leiding van klimpartner en vriend Hans van der Meulen, brachten hem half buiten bewustzijn toch nog veilig terug naar het basiskamp.

Right To Play 

Direct na de expeditie naar de Broad Peak en de K2 – geslaagd of niet – zal Wilco van Rooijen volgend jaar een begin maken met het beklimmen van de zeven hoogste bergtoppen van alle continenten, de zo geheten Seven Summits. Daarmee wil hij aandacht vragen voor het werk van Right To Play, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de ontwikkeling van kinderen door middel van sport en spel. Right To Play wordt gesteund door topsporters die als ambassadeur voor dit doel optreden, zoals wielrenner Lance Armstrong, schaatser Bart Veldkamp, atlete Ellen van Langen en voetballer Kalusha Bwalya, en nu ook Wilco van Rooijen. Right To Play is ontstaan tijdens de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994, honderden atleten uit de hele wereld hebben hun naam inmiddels aan de stichting verbonden. Right To Play voert een knalrode bal – als symbool voor sport en spel – als beeldmerk, Wilco heeft zich als kersvers ambassadeur voorgenomen om die rode bal op alle hoogste bergtoppen van de continenten te brengen.

Wilco brengt die bal niet in zijn eentje naar boven; hij neemt bekende (oud)-topsporters mee naar boven. Het gaat om nationaal en internationaal bekende ambassadeurs van Right To Play, die op dit moment worden benaderd om mee te gaan, zullen daarvoor onder Wilco’s leiding een specifieke training ondergaan.
Ook bedrijven kunnen hun naam verbinden aan een of meer van deze Seven Summit-projecten. Dat kan door sponsoring, maar ook door zelf daadwerkelijk mee te gaan naar de top. “Een bedrijf toont daarmee dat ze zich identificeert met letterlijke topprestaties en helpt bovendien mee om de rode bal van Right to Play op de top van de berg te brengen”, vertelt Wilco van Rooijen. “De deelnemers van de bedrijven zullen zich maandenlang op de beklimming voorbereiden, de metafoor van de bergsport leert hen alles over het stellen van doelen, het bereiken van de top en de weg die je moet bewandelen om die te bereiken.”

NOOT VOOR DE REDACTIE, NIET VOOR PUBLICATIE

Voor meer inlichtingen over het project Broadpeak/K2 en/of The Seven Summits kunt u contact opnemen met:
Wilco van Rooijen www.expeditienet.nl of Info@expeditienet.nl
Tel: 030-2312481 of 06-10283612.

In de maanden november en december 2005 is Wilco moeilijkbereikbaar omdat hij in het buitenland verkeert. Informatie is dan verkrijgbaar bij zijn woordvoerder: Jos Steehouder, steehouder@quatekst.nl, 0345-513601 of 06-16298629.

Download Compleet persbericht Broad PeakK2 expeditie 2006.PDF (23,66KB)