Kilimanjaro Expedition 2007

Een expeditie naar de top van de Mont Kilimanjaro, onder leiding van Wilco van Rooijen en Niels Koekkoek in de cember 2007Een unieke expeditie aan het eind van het jaar!

naar weblog Kilimanjaro Expedition 2007 »

Verslag van de TOP dag:

De TOP dag

Wo 26 dec Topdag
Na een kort tochtje zijn we relatief vroeg aangekomen in het Barafu Kamp. Dit om zoveel mogelijk te kunnen rusten voor de D-day zoals we de dag van vandaag onderling zijn gaan noemen. Iedereen verdwijnt daarom aan het begin van de middag in de warmte van zijn/haar slaapzak. De kou, wind, onrust en een ware muizenplaag, in vooral Niels z`n slaapzak, verdrijft ons echter weer snel naar buiten. Op zoek naar de laatste zonnenstralen. Na een vroeg diner, gaan we weer terug naar onze tenten. Sommigen van ons zijn al licht gespannen.

Rond pakweg 23.00u staan we op. Het gaat gebeuren. We gaan ervoor. Na wat thee, chocomelk of koffie om wakker te blijven en een paar biscuits vertrekken we een kwartier na middernacht [eindelijk] richting de top. We zijn niet de enigen die deze nacht de 5895m hoge berg willen gaan bedwingen. Overal wemelt het van de hoofdlampjes. De maan schijnt volop, over de spectaculaire sterrenhemel maar te zwijgen. We beginnen aan een, wat later zal blijken, 6 uur durende zware tocht naar boven. Groepjes passeren elkaar, bij iedereen ligt het tempo zeer laag. Iedereen weet dat het nog heel zwaar gaat worden. Binnen ons team gaat alles goed. Totdat net boven 5200m Janja het moeilijk gaat krijgen. Daarna  Hein, problemen met zijn maag…dit was hij echter snel kwijt. Letterlijk. Daarna overigens nog een paar keer. Janja gaat vanaf dit punt langzamer tempo lopen, alleen met ‘haar’ gids. De rest van de groep loop ongeveer een kwartier voor haar uit. Vlak vor het Stellar punt, krijgt ook Niels last van zijn maag. Verzwakt maar vastberaden haalt hij de rest van de groep in op het Stellar punt. Het sneeuwt inmiddels behoorlijk en de temperatuur is vrij ver onder de 0 gedoken.

Niet veel later begrijpen we van de gidsen dat Janja nog steeds op de berg zit en bovendien niet ver bij ons vandaan. We kunnen het bijna niet geloven, wat fantastisch. We besluiten om haar op te wachten. De gidsen worden ongeduldig, we moeten door. Vluchtig afscheid genomen van Janja en Hein die nog heel eventjes blijven om wat te eten en drinken.  Bijna iedereen is op dit punt dan ook uitgeput. Maar de sterke wil om te top te halen, met zijn allen het liefst, ‘keeps us going’. Vrij vlot leggen we die laatste 150 hoogte meters af. Wat een euforie en emotie als we met zijn allen rond kwart over 6 aan de top worden herenigd. Alles  hebben we natuurlijk zowel op film als op foto’s vastgelegd. Lang blijven we er niet. We moeten terug. Er staat ons vandaag niet alleen een afdaling naar het Barafu kamp te wachten maar een afdaling naar het Mekwa kamp op ong. 3000m hoogte.

Vol trots, blije emoties en heel veel ervaringen rijker beginnen we aan deze tocht. In het kamp vieren we onze ongelofelijke prestatie met een koud Kilimanjaro biertje. Om 19 uur is ons kampje weer rustig. Iedereen volledig uitgeput ligt nu heerlijk te dromen over…..?