First 3 days!

Dag 1 ma 1 nov:
We vertrekken van Schiphol om 8.00u. Ik sliep bij Sjors in A’dam Slotenvaart met de trein 15 min van Schiphol. Gisteravond heerlijk gegeten in het Broederenklooster in Zutphen met Jeffrey, Elske, Albert en Heleen.
Op Schiphol ontmoete ik Robert en samen vlogen we naar Cran Canaria. Dat was nog best ver vliegen, volgens mij dik 5 uur. Daar aangekomen bleek mijn corona QR code verlopen te zijn. Eerst de medische QR code voor Spanje, die was in orde en toen snel achter Robert aan. Het gekke was zijn QR code was nog wel geldig en dat terwijl hij bij het zelfde bedrijf de sneltest antigeen had gedaan. Sterker nog een hele dag later was die bij hem nog steeds geldig!
Afijn ik had geluk ik piepte achter Robert aan en de man scande mijn mob niet, pfpfpfpfp.
We namen de bus naar Las Palmas marina waar Joost met de boot lag buiten de officiële haven zodat hij niet de 70 euro per nacht liggeld hoefde te betalen. Joost lag voor anker en met een klein opblaas bootje met motortje vaarde we naar zijn prachtige boot SHVEA dufour gibsy 43,3. Een 12,9 meter lang zeiljacht met kajuit en 8 slaapplaatsen. 10 ton weegt ie. Yanmare 55,t horse power. 4,5 breed
Zeil oppervlak onbekend, hoofzeil + genoa (fok)
Het eerste wat we gingen doen was inkopen voor minimaal 3 weken. Met elkaar maakte we een boodschappenlijst en liepen de stad in. Vijf boodschap karren vol kwamen we de supermarkt uit en dik 600 euro lichter. Maar omgerekend was het nog geen 10-tje p.p per dag. Met een taxi volgeladen reden we terug naar de boot. Alles zorgvuldig uitgezocht en min of meer een plek gegeven, het meeste op de bodem onder de tafel. S’avonds simpel maar lekker uit eten geweest in de sailors bar met een paar heerlijke laatste biertjes van de tap. Nog even de laatste mail weggewerkt en de out of office aangezet. Heerlijk 3 weken onbereikbaar. Het voelt als een echte (berg)expeditie hoewel het nu maar 3 weken is ipv 2 tot 3 mnd.

Dag 2: di 2 nov
Vandaag nog een hele nacht van 8 uur gemaakt. Om 9.00u ging de winkel open om nog een extra gastank te kopen. Het systeen wat wij aan boord hadden konden ze hier niet vullen dus hebben we een extra campinggas fles met drukventiel gekocht. Toen was het tijd om wat extra visspullen te kopen en bij een professionele viswinkel hebben we een hele zware dikke lijn van 100 meter gekocht en een iets dunnere van 270 meter. Daarbij 2 hele dikke gekleurde apperraten wat vissen moeten voorstellen waar enorme haken in verborgen zitten. Een van de twee daar kun je wel een beest van 2 meter mee vangen als die dikke lijn het dan tenminste houd. We zijn heel benieuwd. Na nog even de tank met diesel olie te hebben opgevuld zijn we klaar voor vertrek. We varen de prachtige en grote haven uit. Er liggen hier wel 200 grote tot zeer grote zeilboten en catemarans die mee gaan doen aan de ARC. (Atlantic Race Crossing). Joost had al even contact gemaakt met de organisatie en inschrijfgeld alleen al was 3000,- euro. Tja, als je een zeilboot kunt betalen dan kun je dit ook wel missen denken ze vast. Wij gaan gelukkig op ons eigen tempo.
We maken nog wat video opnames want het bijzondere is toch wel dat Joost een jaar geleden nog nooit gezeild had. En juist daarover wil hij een docu maken. Hij wil laten zien en inspireren dat dit dus ook kan. Hij kocht zijn zeilboot in crisestijd vlak voor corona uitbrak. Want in Turkije had je een gigantishe inflatie met de Turkse lira. En wat wel handig was was dat de vriendin, inmiddels zijn prachtige vrouw Hasret van Turkse afkomst was en daarbij internationaal fiscalist is. Zo werd de 2e hands zeilboot mogelijk en wist Joost ook dat hij zijn zeiljacht ook eventueel na zijn zeilavontu(ren)ur gewoon weer door zou kunnen verkopen. Maar als Joost wat in zijn hoofd heeft moet het heel gek lopen wil het niet gaan zoals hij droomde. En het mooie is dat tijdens de corona crises hij heeft leren zeilen, eerst tussen al de eilanden in de Middelandse zee, daarna door de Spanje en de beruchte straat van Gibraltar. Tijdens de corona crises was er weinig werk maar wel gratis compensaties voor hem en zijn video productie bedrijf. Later vloog hij af en toe voor hele goede klanten op- en neer om een grote klus te doen zodat hij weer even vooruit kon. En wat hij nooit had verwacht was dat hij meer geld overhield dan eruit ging.

Afijn, we voeren weg van Cran Canaria richting Tenerife. Daar was ik ooit geweest om samen met Heleen de El Teide (3750?) te beklimmen. Er min of meer om heen zeilen geeft je toch een veel groter gevoel hoe groot het eiland is. Uren zeilen heb je nodig om langs dit eiland te zeilen. Pas diep in de nacht laten we Tenerife achter ons. En pas in de ochtend bij zon opkomst zie je La Palma liggen. We willen hier graag langs om de eruptie van de actieve vulkaan te zien die al weken in het nieuws is. Het eiland wordt groter door de lavastromen. Vooral Robert is hier helemaal gek van!
Zodra we op de open zee zijn gooien we de big fishing lines uit. Ik ben sceptisch want al zeilend een paar maanden terug met Toine Heijmans en zijn zeilboot van Amsterdam IJburg naar Terschelling hebben we het ook geprobeerd met nul resultaat. Maar wat schept onze verbazing we hebben binnen de kortste keren beet! We vangen een prachtige zalm, nog geen kanjer maar wel een hele prachtige als apperative in de namiddag om Shushi van te maken. Robert haalt hem binnen en maakt hem als een prof schoon. Enkele minuten later liggen er prachtige diep donkerrood gekleurde stukjes vis op een bordje. Met een beetje citroensap laten we ze optimaal smaken. This is life men!
Bij vertrek uit de haven hebben we een grote pasta maaltijd gemaakt waar we 2 dagen van kunnen eten. Als het donker is en ik al even aan het roer heb gezeten en gecoacht door Joost komt Robert met een bakje Pasta aan. Na de maaltijd nemen we nog een biertje om de dag te vieren, not so far so good , but PERFECT!
In de avond gaat Joost effe liggen, Robert stuurt en ik staart naar de sterren en laat de rust op me inwerken. Ik voel dat ik in verbinding sta met whole magic universe. Dezelfde kosmische energie die ik ervaar in de bergen en steeds sterker hoe hoger je letterlijk klimt. Alsof de verstoring van ruis en ‘vervuilde’ energie exponentieel afneemt met de hoogte.
Even later zet ik een luisterboek op. We hebben met zijn 3-en veel te veel boeken om te lezen en podcasts te luisteren. Maar hoe gaaf is het dat we samen deze boeken/podcasts kunnen delen en bepraten. We nemen elkaar mee in onze favoriete onderwerpen en filosofische kijk op het leven. Wat is echt belangrijk, wat doet er echt toe, waar wordt je echt blij van en dankbaar voor.

Dag 3: wo 3 nov
Ik ga voor middennacht liggen, Joost neemt het over van Robert en om 01:45 am neem ik het over van Joost. Om 0.5:00 am wek ik Robert weer en neemt over. We proberen shifts van ongeveer 3 uur om en om te maken zodat je toch zo’n 6 uur per nacht maakt. Ik slaap tot 8:00u am en dan is de zon al op. We koersen recht op La Palma af. Het is fantastisch wakker worden, heerlijk termperatuurtje, korte broek, no shirt. Eerst pissen vanaf achterop het dek met zicht op the great wide ocean. We ontbijten met een heerlijk gebakken eitje en een heerlijke expresso koffie handgemaakt.