Intermittent living coaching

Voeding
Als training en voorbereiding op onze extreme missie om de oceaan over te roeien t.a.v #aquawareness (waterbewustzijn) is niet alleen ons drinkwater van essentieel belang maar ook onze voeding. En voeding hou meer in dan het aantal kilocalorieën.
Uiteindelijk gaat het om energie! En dus hoe voeden we ons zelf om te zorgen dat ons lichaam zo min mogelijk afbreekt in 6 tot 8 weken non-stop roeien. Voeden is dus wat anders dan calorieën stapelen!

Intermittent living
Fenna Boeke begeleidt ons als intermittent living coach (ontwikkeld door Dr. Leo Pruimboom) met een krachtig en wetenschappelijk programma. 

Fenna is in staat om het in Jip en Janneke taal allemaal aan ons uit te leggen. Waarbij meten, weten, doen centraal staan. Na al een zoom meeting met de nodige tekst en uitleg is het vandaag de eerste dag die Fenna de ‘warmte’ training noemt.
Aan het begin van de dag (na dus niet gegeten en gedronken te hebben sinds gisteravond) begint Fenna met bij ons de lichaamstemperatuur te meten. Aan het einde van de dag na alle inspanningen zal Fenna ons in een warmte zak stoppen met infra rood die ons vanuit de kern verder zal opwarmen tot 38 graden! Dat heet in de volksmond koorts hebben of ziek zijn. Tenslotte als je boven de 37 graden meet heb je bijvoorbeeld koorts en ben je ziek. Maar Fenna doceert ons dat dit eigenlijk normaal niet ziek zijn betekend maar dat je lichaam al druk bezig is met een oplossing namelijk bijvoorbeeld het virus onschadelijk te maken. De ziekte is het virus, de koorts de oplossing!

Stress prikkels
We hebben in ons lichaam grofweg 3 verschillende systemen die heel veel energie vragen. Onze hersenen (brein), ons immuunsysteem  en ons metabool systeem. Om tussen deze 3 verschillende energie systemen te kunnen schakelen is een zo groot mogelijke bandbreedte, efficiëntie en flexibiliteit nodig.
Nu kun je dat vergroten door middel van stress prikkels. En het beste of meest effectieve is om dat te doen a.h.v niet één stress prikkel maar bijvoorbeeld 3 (of meer). Wat je met een stress prikkel bereikt is dat het lichaam een oplossing moet zien te vinden. Bijvoorbeeld door een avond vanaf 19.00 uur niks meer te eten en te drinken tot na de volgende dag in de middag. In de ochtend ga je dan trainen met een lege maag dus d.m.b ‘vasten’ en ‘dryfasting’. Dan heb je al 2 prikkels te pakken en met een fysieke trainingsarbeid dus 3.

Vergeet de competitive stress prikkel niet!

  • De oefeningen (t.a.v de prikkels) die we allemaal hebben gedaan:
    – HIIT  – high intensity interval training
    – Hypoxie met hypercapnie – lage zuurstof, hoge Co2
    – Infrarood sesse
    – Neusademhaling tijdens actie/stress
    – Vasten – 20 uur
    – Dryfasting – 16 uur
    – Cognitie prikkels
    – Competitie

                                              Ademen na inspanning in een plastic zak

Ook laat Fenna ons na de verschillende inspanningen door een zak adem halen. Er treedt dan zogenaamde hypoxie en hypercapnie op. Hypoxie is een zuurstoftekort en hypercapnie betekend dat deCo2 waarden omhoog gaan in de weefsels en organen. De eerste keer oefenen we met anderhalve minuut maar we bouwen het al snel op naar drie minuten. De eerste keer voel ik me best een beetje in paniek en zeker stress! De kunst is om rustig te blijven ademen hoewel dat door het opraken van de zuurstof steeds moeilijker wordt. Tijdens de volgende training (koude training) zullen we leren hoe om te gaan met hypoxie en hypercapnie. dus met zuurstof tekort in combinatie met ook een laag Co2.

Vluchten, vechten, beviezen
En uiteraard komen de natuurlijke reacties op stress langs namelijk vluchten, vechten en bevriezen. Waarbij we later terug komen op het ‘bevriezen’ want eigenlijk slaan we dan de ‘negatieve’ energie op in het lichaam wat een trauma kan opleveren. Overigens is de mens de enige in de diersoort die trauma’s oplopen. In de rest van het dierenrijk bestaan er in principe geen trauma’s omdat dieren de ‘negatieve’ energie normaal kwijtraken doormiddel van hevig en ernstig bibberen en trillen.

Wat er gebeurd bij ‘vluchten’ is dat je in eerste instantie op scherp wordt gezet. Je ogen focussen, je hartslag gaat omhoog, je longen vullen zich met lucht en je hersenen werken op volle toeren. Je gaat automatisch van een ontspannen neusademhaling naar een gestreste mondademhaling. Deze stress zorgt voor vluchten dan wel vechten en voor een moment is het goed en waarschijnlijk zeer verstandig. Maar zodra de stressvolle situatie voorbij is of eigenlijk nog in de stress is het zaak helderder te gaan denken om betere beslissingen te nemen. Dan moet je jezelf tot rust weten te brengen. Dit doe je onder anderen door ademhalingstechnieken om je hartcoherentie weer op peil te brengen (met bv de Heartmath methode, komen we zo op)

Zippit & sniffit
Op het programma staat ook nog 20 minuten hardlopen maar dan met een pleister op je mond zodat je alleen door je neus kan ademen. Op je neus krijg je een speciale pleister zodat je neusvleugels maximaal open staan. En dan maar zo hard mogelijk lopen. Het is een prachtige oefening om te leren om gaan met stress en paniek. Je moet wel heel goed luisteren en voelen naar je lichaam. Als je te hard loopt zorgt de stress er wel voor dat je de mondpleister eraf rukt. Dus moet je de balans tussen stress en ontspannend hardlopen zien te vinden.

Rem versus gaspedaal
We beschikken over het sympatische en het parasympatische zenuwstelstel. Dat wil zeggen je geeft gas of trapt op de rem. Dit autonome zenuwstelsel waarvan we vroeger dachten dat we het niet konden beïnvloeden kunnen we wel degelijk beïnvloeden. Als we namelijk te lang in de stressvolle situatie blijven hangen (op het gaspedaal) dan raken we overspannen en uiteindelijk krijgen we een burn-out. Het begint onschuldig doordat je prestatie er onder lijdt, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Dus is het zaak om te weten hoe je dan de rem in kunt trappen.

Hearthmath methode
Calm mind, open heart. Door middel van de wetenschappelijke hearthmath methode leer je op een eenvoudige manier om in ongeveer 6 weken tijd je hart ritme coherentie evenwichtiger, effectiever en gezonder te maken. Het werkt met een draadloze sensor aan je oor en een app op je mobiel. Eigenlijk zie je zonder enige inspanning na 3 minuten een grafiek hoe je emotionele balans ervoor staat.

Waarom zouden wij daar iets aan hebben. Met name als je slaap onder druk komt te staan zoals in ons geval wil je minimale stress en maximale rust. In de anderhalf tot twee uur rust die wij zullen hebben tussen een roeishift door moet je snel kunnen slapen en goed kunnen herstellen. Met een betere hart coherentie maak je betere beslissingen en ben je een prettiger mens. Dat is ook nog eens voor je omgeving maximale winst.
We hebben het geluk dat Barry Popma (hij solliciteerde in het verleden op een stoeltje in de boot) gecertificeerd coach is van HearthMath Benelux. Hij zal ons komende weken en maanden begeleiden in de kennis en kunde.

Warmte training
Als alle spelletjes (staart trekken, 3 op een rij, op elkaar tenen (sorry;-) proberen te staan), trainingen (boxen, hardlopen, touwtje springen), metingen en competities erop zitten komt de echte warmte training. Fenna gaat zorgen dat onze kerntemperatuur van 37 graden (gezond) naar ruim 38 graden (koorts) gaat. Niet door de warmte zoals in een sauna van buitenaf op je lichaam te brengen maar van binnen uit dmv infra rood. We worden in een laken gewikkeld en vervolgens in een soort van dikke slaapzak voorzien van infra rood technologie. Langzaam krijg je het steeds warmer tot het niet echt meer leuk is. Ondertussen meet Fenna voortdurend onze lichaamstemperatuur op ons voorhoofd. Het blijkt dat ik maar langzaam omhoog ga met mijn kerntemperatuur maar inmiddels voelt dat niet zo. Het is klam alsof ik in de jungle zit en het wordt maar heter en heter. Mijn teenloze voeten vinden het trouwens wel lekker;-) Gelukkig geeft Fenna aan dat het genoeg is! En het blijft toch ook heel bijzonder dat slechts 2 tot 3 graden temperatuursverhoging het verschil is tussen je heel erg lekker voelen of Spaans benauwd.

Joost heeft het zichtbaar warm nadat hij de slaapzak uit mocht.

Overigens mochten we omstreeks 13.00 uur in de middag weer ons eerste glaasje water drinken en ik kan je vertellen dat water dan 10x zo lekker smaakt! Nog meer water bewust dus, ik zeg: ‘Proost, op #AQUAWARENESS’

Op naar de volgende training: de koude training! (met hypercapnie)

We kijken er rijkhalsend naar uit Fenna & Barry!