Kanchenjunga expeditie 2018

Kanchenjunga Expeditie

 
Er zijn minstens 10 redenen om de Kanchenjunga niet te beklimmen. Maar de naam alleen al fascineerde Van Rooijen al jaren. En om eerlijk te zijn is zijn droom om de 3 hoogste bergen van de wereld te mogen beklimmen al lang geleden ontstaan. Na zijn beklimming van de Mount Everest en de beruchte K2 was het tijd voor de Kanchenjunga! Zou zijn grote droom in 2018 uitkomen?

Lees hier het volledige verslag met foto’s!

In april 2018 vertrok hij naar de op 2 na hoogste berg van de wereld, de Kanchenjunga (8586m), wederom zonder extra zuurstof, samen met zijn trouwe klimmaat Cas van de Gevel in een internationaal team.

Wilco klimt 4SmilingsFaces. Klim je mee! Bezoek en steun: wilcoklimt.4smilingfaces.nl

De Kangchenjunga is, met zijn 8586 meter, de derde hoogste berg ter wereld. Het Kanchenjunga-bergmassief is gelegen op de grens van Nepal en de Indiase deelstaat Sikkim. Tot midden negentiende eeuw werd gedacht dat de Kangchenjunga de hoogste berg ter wereld was. Uit berekeningen in het kader van de Great Trigonometric Survey bleek in 1852 dat Mount Everest de hoogste moest zijn. De hoogte van nummer twee, de K2, werd een paar jaar later berekend.

De Kangchenjunga bevat 5 toppen, waarvan 4 boven de 8,400 meter: main summit (8,586 m), West summit (8,505 m), central summit (8,482 m), South summit (8,494 M) en de Kangbachen (7,903 m).

De betekenis van de Kanchenjunga, Kangchen Dzo-nga or Kachendzonga, betekend “The Five Treasures of Snows”.

Op 25 mei 1955 werd de Kangchenjunga voor het eerst beklommen door de Britten George Band en Joe Brown. De Britse expeditie stopte op enkele meters van de top waarmee ze het geloof van de plaatselijke bevolking, die de top als heilig beschouwt, in ere hield. In alle daaropvolgende succesvolle expedities werd hetzelfde gedaan.

De Kanchenjunga is de op 1 na laatste 8000-er die werd beklommen in de jaren 50 nadat de andere twaalf 8000-ers al beklommen waren. Op de Annapurna na is het ook de minst beklommen 8000-er.

De top van de Kanchenjunga (8586m) is tot op heden nooit door een Nederlander met succes beklommen!
NO Dutch person has climbed Kanchenjunga and a total of 312 different people have summited (334 ascents).
The mountain is climbed by 183 climbers with supplemental oxygen and 151 without the use of bottled oxygen.
Bron Himalaya Database

Video van een Frans-Zwitserse expeditie naar de Kanchenjunga.