Memorial days

Ooit las ik het boekje ‘The Big Five For Life’ van John P. Strelecky. Wat zijn jouw 5 grote levenswensen. Of te wel het geheim van groot leiderschap.

Wat je nalaat is namelijk niet gebaseerd op je dromen of je idealen maar hoe je werkelijk geleefd hebt.  Stel je voor dat je na je leven een rondleiding moet geven in je eigen museum. Wat zou dan je verhaal zijn?

Zo’n ‘museumdag’  of ‘memorial day’ ervaar ik elk jaar op 29 april en 2 augustus. De dagen waarop 3 van mijn beste maatjes niet meer terugkeerde.

Op 2 augustus 2008 werd bekend dat onze teamgenoot Ger McDonnell (https://en.wikipedia.org/wiki/Ger_McDonnell) tijdens onze K2 expeditie was omgekomen nadat hij andere expeditieleden probeerde te redden.

Op 29 april 2015 ontving het basiskamp de noodoproep van Marc Cornelissen (http://www.marccornelissen.com/home) en Philip de Roo (http://www.philipderoo.nl/), ze waren  vermist tijdens hun expeditie in het Noordpool gebied ten behoeve van de wetenschap om een ijsgebied te verkennen en in kaart te brengen.

Maar hoe hard en onrechtvaardig het leven ook kan zijn ik ben nog steeds ongelofelijk trots dat ik deze zeer bijzondere mensen heb leren kennen en dat ze deel van mijn leven uit maken. Ze inspireren mij tot op de dag van vandaag. Ik denk zeer veel aan deze helden want dat zijn ze voor mij en niet alleen op deze bewuste dagen. Wat deze inspirators tijdens hun leven mij hebben gegeven is onderdeel van mijn eigen museum.

Het is fijn en dankbaar om een plek voor deze helden in de natuur waar zij zo van hielden te hebben gevonden. Daarmee kunnen mensen die hun ook hebben gekend of nog niet kende geïnspireerd raken dan wel hun gedachtegoed voorzetten.  Zo blijft hun levenswerk en energie tussen de mensen.

Ger McDonnell
In 2011 bezochten we met ons Norit K2 expeditie team inclusief de hoofdsponsor de gedenkplek waar Ger McDonnell is vereeuwigd in de vorm van een bronzen gedenkplaat. Deze staat op de hoogste berg de Carrantuohill (Iers-Gaelisch: Corrán Tuathail) op 1038 meter in zijn gelieve geboorteland Ierland.

Op weg naar deze gedenkplaat kom je lager op de berg ook nog een herdenking tegen in de vorm van een RVS vleugel met daarop de namen Ger, Rolf Bae en Karen Rodgers. Rolf Bae kwam om op dezelfde K2 expeditie in een Noors team.

Marc & Philip
In het voorjaar van 2018 plaatste de Noor Petter Nyquist, Marcel Knotter, Tobias van Toledo, Diederik Veerman en ikzelf (op de foto van rechts naar links) een gedenkplaat voor Marc Cornelissen en Philip de Roo in hun geliefde Dolomieten waar ze samen menig tocht hadden gelopen en getraind. Het was wederom een eer om met deze mannen die Marc en Philip meer dan goed hebben gekend een symbolische plek uit te mogen zoeken die hun past.

Uiteindelijk vonden we de Antermoa pas op 2770 meter in de Zuid-Tiroolse Dolomieten een pracht plek. Een plek hoog uitkijkend over eigenlijk 3 dalen die samenkomen.

Onder een overhangende rots hebben we samen de plaat voor eeuwig bevestigd. Het is een pracht plek die voor een goede wandelaar uitstekend te bereiken is. Het makkelijkst via de Grasleitenhütte of in het Italiaans rifugio Bergamo op 2165 meter. Vanaf deze hut klim je naar de Grasleitenhutte pas waar ook een pracht grote houten berghut opstaat. Vanaf hier naar de Antermoa pas. Als je met je gezicht naar het bordje Antermoa pas staat bevindt het herdenkingsbord links van je ergens in de rotsen. Je moet dan nog wel een puin helling omhoog klimmen alvorens bij het bord te komen.
Startpunt is dan het plaatsje St Cyprian vanuit Bozen, Italië.

Pozza di Fassa
38036 Sèn Jan di Fassa, Trentino, Italië
https://goo.gl/maps/pLsfUg8LFcdHYCV36