Team Ocean compleet!

Update waar we lang op hebben gewacht.

Team Ocean compleet
Eindelijk is het dan echt een feit. Onze Team Ocean bezetting is na wat tegenslagen (met toch weer een team wissel) een feit. We zijn er enorm trots op. En het allerbelangrijkste: we hebben er een zeer goed gevoel bij. Laat ik ze aan je voorstellen: Bela Evers was bekend, naast Bela is Sara Eenhoorn voor de zomer vakantie ingestapt. En onlangs na het uitstappen van Paul Heerema is uiteindelijk Bram Mayer ingestapt. Het is een heel verhaal wat ik in het kort zal proberen samen te vatten.

Tegenslag
Na verschillende dames die met ons meegeroeid hebben en zelfs geselecteerd waren haakte deze toch na verloop van tijd weer af. Het klinkt natuurlijk in het begin heel romantisch om van San Francisco (of California) naar Hawaï te roeien. Althans voor de ware avonturier;-) Maar op het moment dat je goed en wel beseft wat het dan ook daadwerkelijk inhoud komt het erop aan om commitment te geven in de voorbereidingen, de trainingen, de offerbereidheid, de flexibiliteit, de financiën, de keuzes en de tijdsinvestering. Rond de Pasen afgelopen jaar kregen we te horen dat de dame in kwestie zich toch terug trok. Dat is uiteraard een tegenvaller want voordat je met iemand in zee gaat ben je ook wel weer een paar maanden verder. Maar beter in de voorbereiding dan straks midden op de oceaan. Maar we waren weer terug bij af. We bespraken met de over gebleven 3 teamleden dat we eventueel ook bereid waren om met zijn 3-en te gaan hoewel dat niet het meest ideaal is.

Reddende engel
Maar plots kwam Sara Eenhoorn op de lijn! Sara had mij spontaan een jaar gelden opgebeld vanuit het Noorden van Lapland waar ze gidste voor haar organisatie Travelbase. Ze wilde graag Mount Vinson beklimmen op Antarctica en vroeg mij om raad en advies. Nadat ik het één en ander had verteld bleven we eigenlijk langer aan de lijn en nam ons gesprek een hele leuke wending want we hadden het over van alles en nog wat qua avonturen maar vooral ook wat betreft de kijk op het leven. Na een geanimeerd gesprek hingen we op en we wensten elkaar veel succes.
En precies op het moment dat we een tweede dame zochten appte Sara mij met de vraag hoe het met me was. Ik reageerde met het antwoord: GOED! En ik vertelde over het avontuur om de Pacific over te gaan roeien en aangekomen op Hawaï ook nog een berg te willen beklimmen. Daarbij wilden we roeien met een boodschap voor ‘water’.
Spontaan stelde ik de vraag: is dit niks voor jou? Deze vraag overviel Sara en zei alleen: ja, maar en had gelijk heel veel vragen. Eigenlijk was dat mijn eerste reactie een jaar geleden ook toen Bela mij vroeg. Toch ging Sara in op de uitnodiging om mee proef te roeien in Amsterdam waar we met de boot afgemeerd lagen. Dat paste precies want 2 dagen later zou Sara naar de Alpen vertrekken om daar te gidsen. En zo geschiede…..

Een indruk van Sara? Ze acteert in een reclame filmpje van Bever.

Wel een beetje slap en jammer dat Bever Sara (maar ook Bram als ex-Bever medewerker) niet wil ondersteunen/sponsoren in deze expeditie van Team Ocean dat in het teken staat van ‘water’. Ze ondersteunen blijkbaar toch niet de bevlogen, pure buitenmens die ze commercieel verkopen. Maar dat daar gelaten.

Nadat Sara was ingestapt dachten we met het team compleet te zijn. Twee ervaren oceaan roeiers Bela Evers en Paul Heerema, en daarnaast twee niet roeiers maar wel bergbeklimmers met avonturiers bloed. Sara en ikzelf. Overigens had Sara ook al expeditie ervaring met haar beklimming van 10×6000+ bergen in Zuid Amerika.

Aquawareness
Na de typerende fases van team vorming op zijn engels forming, storming kwam de fase ‘norming‘. En in deze fase gingen we ook met ons thema ‘water’ aan de slag. We roeiden niet voor een nieuw record maar wilde maatschappelijk impact creëren als het gaat om ons waterbewustzijn. #Aquawareness noemen we dat. En hoe meer we over onze missie gingen nadenken hoe duidelijker het werd dat Paul letterlijk anders in de wedstrijd zat. Hij wilde vooral een gaaf roeiavontuur maar zonder duurzame missie of iets dergelijks. Naast verschil van inzicht waren er nog wat andere persoonlijke redenen en uiteindelijk besloot Paul heel moedig uit de boot te stappen. We konden het als team enorm goed vinden. We hadden als team al zwaar geïnvesteerd in de boot en wilde eigenlijk Paul aan boord houden. Maar zijn besluit stond vast. Gelukkig blijft Paul wel betrokken en betrof het geen koud afscheid.

Twee stappen terug
Weer voelden het alsof we twee stappen terug hadden gedaan. De tijd begon te dringen. Hoe vinden we weer een geschikte kandidaat? Het netwerk van potentiële kandidaten via Bela en mij raakte op. Ook via verschillende oproepen via internet. Maar gelukkig kende Sara nog wel wat stoere avonturiers. En na weer verschillende kandidaten kwam Sara met Bram Mayer op de proppen. Sara kende Bram van het werk bij Bever en samen hadden ze trails georganiseerd op IJsland. En voor de corona tijd wilde Bram met zijn vriendin met een zeilboot de oceaan over zeilen. Met de liefde voor oceanen zat het dus wel goed. Echter door corona moest hij dat plan laten varen en inmiddels heeft Bram zijn 3 jarige opleiding afgerond aan de politie academie. Hij werkt nu volop in de onregelmatige diensten en aan zijn verhalen te horen maakt hij genoeg mee. Bram is een zeer positief mens en voor mij een voorbeeld voor de politie als het gaat over mentale weerbaarheid. Hij is zeer geïnteresseerd in mensen en vooral als zaken uit de hand lopen is Bram er op gebrand om de zaak te deëscaleren. Bovendien bleek het met de conditie en mindset van Bram wel goed te zitten. Al tijdens één van de eerste lange roeitrainingen weigerde Bram te wisselen.  Het uren lang achter elkaar roeien bleek hem goed af te gaan. Echter bleek hij de volgende dag wel de blaren op zijn handen te hebben staan.

 

Etappe: Lelystad – Enkhuizen
Nadat we voor de 2e keer met onze oceaan boot van Zutphen (de thuis haven van Bela en mij) de IJssel waren afgeroeid naar Kampen, vervolgden we deze keer onze tocht naar Lelystad en vervolgens Enkhuizen.

Hoe zit zo’n Oceaan boot in elkaar?

Etappe: Enkhuizen – Den Oever
Voor de etappe van Enkhuizen naar Den Oever bleek het weer vaak niet mee te spelen. Vaak in de herfst (we zitten in nov) blijkt het te hard te waaien. Maar we vinden toch een gaatje tussen alle harde winden door en de vele regenbuien. Dat gaatje is in de avond dan wel de nacht. Dus we besluiten in het donder te vertrekken, lekker spannend en goed voor de oriëntatie training en oefening.

Communicatie campagne en fotoshoot
De volgende dag in de haven van Den Oever komt het media team ons bezoeken. Het doel van die dag is om mooie shots te draaien voor de uiteindelijke film documentaire, inclusief drone beelden en goede fotoshoots.

Uiteindelijk gaan we de studio in om speciale opnames te maken voor onze campagne poster.