Rustdagen in het basiskamp 22 & 23 mei

 

22 mei – Tsja, wat doe je eigenlijk tijdens een expeditie als je niet aan het klimmen bent? De welbekende rustdagen. Maar, wat houdt dat in? Voor ons zijn die dagen in ieder geval erg welkom om te herstellen van de inspanningen op grote hoogte. De fysieke arbeid kost, begrijpelijk, erg veel energie en kracht. Nou ligt het Basiskamp eigenlijk iets te hoog om volledig tot rust te komen, maar het is beter dan kamp 1.

De dag begint rond een uurtje of 7, en dat is niet omdat het ontbijt dan al klaar is. De zon die hier dagelijks volop aanwezig is verwarmt je tent dan dermate dat je wakker wordt. De nachten zijn hier overigens erg ‘fris’. De slaperige koppies komen rond 8 uur één voor één binnen. Onze vaste koks Tenzing en zijn geweldige hulp ‘Money’ maken telkens een geweldig ontbijt klaar: heerlijke toast met een omelet en wat worstjes. Na het ontbijt vervolgt een ieder zijn eigen weg. De meeste blijven hangen in de tent om wat te kletsen over bergen onder het genot van een sapje, wat thee of koffie. Nadeel van de rustdagen is wel dat de eettonnen in rap tempo leeg raken.

Het schaakspel van Cas is, naast het eten, erg populair onder de deelnemers. Vrijwel de hele dag wordt het spelletje gespeeld om de dag door te komen. Evert schijnt een Grootmeester te zijn en daarom wil niemand tegen hem spelen.. Cas probeerde het 1 keer maar ging er toen kansloos af. Evert schikt zich nu in de rol van commentator en ook in een waardige SP-lid. Wietse kaart namelijk om de 10 minuten een maatschappelijke kwestie aan en vraagt dan aan Evert wat de SP hiervan vindt. Interessante discussies op 5700m.

Na de middag gaat iedereen even zijn tent in. Na al het gekakel in de morgen hebben de meeste behoefte aan wat rust. In het warme tentje is het lekker om even een boek te lezen of wat muziek te luisteren. Rene en Wilco (en in mindere mate Evert) houden zich bezig met de weerkaarten om zodoende plannen te maken voor de komende dagen. Na bestudering van het weer is duidelijk dat morgen een groep van 5 naar kamp 1 gaat voor een toppoging op de nacht van 25/26 mei. Cas, Bart, Gijs, Wilco en Robert zijn tot nu toe het sterkste gebleken. Zij zijn immers als enige in kamp 2 gekomen en hebben dus een betere acclimatisatie dan de rest. Het zal er om gaan spannen of het lukt aangezien het op de mogelijke topdag hard gaat waaien. Morgenochtend rond 10 uur vertrekt de 1e groep naar kamp 1. Geert-Jan is al vooruit om eventuele beelden te maken.

23 mei – Het kan verkeren!

Iedereen zit vol goede moed aan het ontbijt. Deze keer naast de bekende toast ook pannenkoeken met stroop! Smullen dus. Voor onze topgroep een prima ontbijt om straks te vertrekken. Toch begint er wat twijfel toe te slaan met betrekking tot het weer. Rene bekijkt de update van vanmorgen nog eens en is niet 100% zeker van het plan (zie onder dit verslag). René haalt Wilco bij de pc en ze besluiten hulp vanuit Nederland in te roepen. Na een telefonisch gesprek met een zeer betrouwbare weerman wordt het plan verandert. De toppoging gaat niet door! Er schijnt een super goed ‘weer-window’ aan te komen vanaf 28 mei. Dat betekent een paar dagen extra rust zodat iedereen fit aan een toppoging kan beginnen. De eerste topgroep zal nog steeds als 1e omhoog gaan, waarna de rest zal volgen. Iedereen is vol goede moed nu met het nieuwe weerbericht. Betekent wel meer dagen in het basiskamp wat op den duur wel saai kan gaan worden. Goed, we worden omringt door prachtige bergen en het zonnetje schijnt voorlopig nog. Niks te klagen dus.

Het laatste probleem is nu Geert-Jan naar beneden halen. Die was vooruit geklommen met het idee dat er een toppoging ondernomen ging worden. Vanaf kamp 2 zou hij de klimmers opvangen voor beeldmateriaal. Helaas voor hem, maar het is even niet anders.

Wij gaan verder met schaken, thee drinken, ouwehoeren en rusten. Tot de volgende update!

Berggroeten namens het hele team,

Hugo Mentink