Update 26 mei: vertrek team 1 voor toppoging

De laatste update dateert van vrijdag 23 mei van de hand van René de Bos zelf. Toen is toegelicht waarom op het laatste moment werd afgezien van een eerdere toppoging 25-26 mei en gewacht werd op een beter weerwindow. We zijn nu 3 dagen verder en topteam 1 is net vertrokken voor hun toppoging. Topteam 1 bestaat uit Wilco, Cas, Gijs, Robert en Bart. Zij worden vergezeld door 2 sherpa’s (Dawa Gel en Dawa Ongju). Het filmteam bestaande uit Geert Jan en Frank zitten al een aantal dagen in kamp 1-1.5 te wachten totdat beide topteams omhoog komen. Het betere weerwindow is voorspeld voor 28-29 en 30 mei waarbij met name de lage windsnelheden van belang zijn. De komende 2 dagen is er overigens wel nog meer verse sneeuw voorspeld en voor morgen ook nog steeds harde wind. Topteam 1 zal het dus niet makkelijk gaan krijgen.

Afgelopen 2 dagen heeft het zachtjes gesneeuwd. Na wat zon gisterochtend was het basiskamp weer zwart, vanochtend was het hele basecamp weer wit gekleurd. De hele nacht heeft het zachtjes doorgesneeuwd. Fotografisch zeker mooi, om je toppoging mee te beginnen iets minder ideaal. Maar gelukkig zijn we geen jaks, want die hebben afgelopen 2 nachten op 5700 m gewoon lekker buiten in de sneeuw en vrieskou gestaan, brrrrrrrrrr.

Topteam 2 bestaande uit Sieto, Wietse, Evert, Hugo en ondergetekende (Kim) zijn zich ondertussen mentaal aan het voorbereiden op hun vertrek morgen 27 mei. Na het grabbelen uit de expeditietonnen (samenstellen van je eigen expeditiemaaltijden en snacks voor boven op de berg) wordt er patience gespeeld en gelezen(Hugo), geschaakt (Sieto vs Wietse), de blog bijgewerkt of gelezen op de e-reader (Kim) of gehoningbeerd (don’t ask) in de eigen tent (Evert).

De komende 5 dagen is het voor iedereen van het team erop of eronder. We hebben met z’n allen naar deze dagen toegewerkt en zullen nu onszelf moeten bewijzen en kijken of de top haalbaar is. Het weer is vandaag op z’n slechts, maar toch is topteam 1 naar boven voor de toppoging. Doorzetten, afzien en nogmaals afzien, het hoort allemaal bij het bergbeklimmen. In etappes zal naar de top worden toegewerkt: kamp 1 (overnachting), kamp 2 (overnachting), kamp 3 (korte overnachting) en vanuit kamp 3 vertrek rond 2.00-3.00 u s nachts voor de toppoging en daarna afdalen naar kamp 2 (overnachting) en daarna terugkeer naar ABC. Topteam 1 zal waarschijnlijk op donderdag 29 mei proberen de top te behalen, topteam 2 op vrijdag 30 mei.

Hoe de kansen a priori in te schatten op het daadwerkelijk behalen van de top is lastig en is uiteraard afhankelijk van veel factoren. Omdat ik zelf tijdens de acclimatisatie tot net onder de 7000 m gekomen ben, is dit zeker niet het ideale scenario en hou ik er zelf rekening mee dat de top voor mij mogelijk te hoog gegrepen is. Er zitten een aantal ijsklimpassages in de route die overwonnen moeten worden en dit jaar ligt er relatief weinig sneeuw op de berg, waardoor de yellow band op 7400 meter met name rots is. Het hele traject is overigens prima afgezekerd met vaste touwen, dus eventuele risico’s worden tot een minimum beperkt. Uiteraard ga ik een uiterste krachtsinspanning doen om zo hoog mogelijk te komen en zal ik er alles aan doen om toch proberen die top van 8201 meter te behalen. Topteam 2 zal o.a. vergezeld worden door sherpa Dawa Yangtzum (vrouwelijke sherpa die komende zomer de K2 gaat beklimmen), dus voldoende inspiratie om samen met haar naar de top te gaan!

Met sportieve groet namens het hele team,
Kim Beerhorst