Wind, sneeuw en de gevolgen

27 mei- Wakker worden met een verrassing: Team 1 (Wilco, Cas, Robert, Gijs, Bart) daalt vandaag nog af. Ze waren juist de vorige dag omhoog gegaan naar Kamp 1, wat (quote) een ‘helletocht’ was, voornamelijk door de wind. Ook tijdens de nacht had het echter zo gestormd, dat het besluit was om terug te gaan naar ABC. Dezelfde weersomstandigheden zorgen er ook voor dat Team 2 (Kim, Wietse, Sieto, Evert) niet omhoog gaan. Balen. Helemaal omdat de expeditie niet heel ruim meer zit in dagen om een toppoging te doen. De hele dag blijft het verder sneeuwen, de hele dag is de berg niet te zien.

28 mei, sneeuw, sneeuw, sneeuw

Alweer wakker worden met een verrassing: ondanks dat het licht zou moeten zijn, is het donker in de tent. Ingesneeuwd. De eerste uren van deze woensdagochtend worden besteed om (in de nog steeds vallende sneeuw) de tenten vrij te maken en paden te scheppen. Er is veel sneeuw gevallen. Gelukkig klaart het na lunchtijd op. Het heeft dan ongeveer 60 uren nonstop gesneeuwd. Na regen (of sneeuw) komt zonneschijn. En veel ook. Doordat de zon via de sneeuw gereflecteerd wordt is het in een mum van tijd bloedheet, voornamelijk in de tenten – zo’n graad of 40. Voor Evert gelegenheid om in ‘Himalayan Beach’ uitrusting rond te lopen: een heel minimaal hemdje. Door de weersomslag kunnen er weer plannen voor een laatste toppoging gemaakt worden. Het slechte weer heeft echter waardevolle dagen opgesnoept, en daarom gaan Team 1 en Team 2 gecombineerd de poging wagen. Het top-team bestaat echter (helaas) niet uit Hugo (vanwege eerder opgelopen koudeletsel aan zijn tenen) en Sieto (vanwege een hardnekkige hoest die erger wordt naarmate hij hoger gaat). Bijzonder jammer, maar ook de keuze om niet meer omhoog te gaan moet soms gemaakt worden.

29 mei, de laatste kans

Vandaag is dan DE dag. De laatste kans. In de ontbijttent heerst een lichte spanning en het topteam eet nog een stevig ontbijt, nu het nog kan. Na het ontbijt worden de rugzakken in orde gemaakt en rond half tien staat iedereen klaar voor vertrek. De groep bestaat uiteindelijk uit: Wilco, Cas, Robert, Gijs, Bart, Kim, Wietse, Evert en Geertjan. Na een groepsfoto vertrekt de groep, en wordt het wel erg rustig in ABC.

Vanuit ABC willen we het topteam alle succes wensen en we hopen dat iedereen de top haalt.

Sieto.