UPDATE 12 en 13 mei (5700m)

Maandag 12 mei- Het eerste nachtje in het ABC (Advanced Base Camp) zit erop, de hoogte van 5.700m heeft wel zijn uitwerking op ons. Ikzelf word rond een uurtje of 3 ’s nachts wakker met een barstende hoofdpijn. Ik besluit er een vitamine A (Advil) in te gooien. Na de deze liquide pijnstiller kan ik mijn oogjes weer sluiten en geef ik weer een vervolg aan mijn welverdiende nachtrust. Rond zevenen wordt de tent verwarmd door het zonnetje, heerlijk. Het teken om op te staan. In het ABC beschikken we over 1 persoonstenten, wel even wennen… ik mis het lepeltje lepeltje met Gijs wel ;-).
Vandaag wordt het een rustdag voor het team, de Puja vindt namelijk plaats op dinsdag. Na de Puja hebben we pas de officiële ‘toestemming’ om de berg te bestijgen met z’n allen. Om de dag toch enigszins nuttig in te vullen delen we de groep op in een viertal teams, namelijk:
1 – Tonnen-re-shuffle-groep
2 – Solar-groep
3 – Communicatiegroep 1
4 – Communicatiegroep 2

De eerste groep gaat vol goede moed aan de slag met het uitpakken van de diverse tonnen. René heeft de tonnen in NL op basis van gewicht samengesteld. We besluiten om de tonnen in te delen in een tweetal subcategorieën, food ABC & food berg. Honderden pakjes adventurefood, cup-a-soup, snickers en dergelijke later schroeven we de laatste ton dicht. De tweede groep, onder leiding van technicus Gijs, gaat in de weer met een aantal panelen om de zonnestralen om te zetten in keiharde voltage. Er lijkt zich een probleem voor te gaan doen betreffende ontbrekende kabels. Maar…. een ingenieuze ingeving van Gijs helpt dit probleem uit de wereld. Ook groep 2 is gereed! Groep 3 is een one-man-groep bestaande uit René. Als een volleerd communicatie technicus zorgt ie dat we binnen de kortste keren online zijn, top! Groep 4, bestaande uit Wilco en Sieto heeft ietwat meer problemen met het online komen, op de maandag is het niet gelukt. ’s Avonds tijdens het eten was 50% van groep 4 duidelijk uit z’n hum…

Een bijzondere vermelding wil ik ook graag maken voor Evert, hij ontpopte zich deze dag als een ware teennageldeskundige. De nagels van Frank waren aan groot onderhoud toe. “Zet je wel je leesbril op!?”, zei Frank. Die was nog niet helemaal zeker van de accuratesse van Evert. Gezien het feit dat Frank sinds maandagmiddag weer als een jonge hinde door het ABC dartelt kan ik concluderen dat Evert zijn roeping heeft gemist 😉

Dinsdag 13 mei

Gister zijn we met de groep, ondanks het ontbreken van ‘echte’ activiteiten, de dag goed doorgekomen. Deze ochtend om 7.30u ontbijt en om 8.00u start de Puja. Na een goed ontbijt blijken ze hier ook niet onbekend te zijn met het ‘Brabants Kwartiertje’, vijftien minuutjes later als gepland vangt de Puja aan. De keukenhulp ontpopt zich vandaag als Lama, hij richt zijn gebeden aan het ‘altaar’ wat in ons kamp staat. Diverse tradities komen voorbij, offering van diverse chocolades voor de berggoden, veel wierrookstaafjes gaan in vlammen op, rijst gooien, bier drinken, inwijden pickels en nog een of ander poedergoedje wordt gegooid. Het laatste, bruine, poedergoedje wordt ook in de gezichten gesmeerd. Nadat de ‘kitchenlama’ zijn laatste gebeden heeft gedaan zijn de goden gunstig gestemd en ‘mogen’ we de berg gaan beklimmen met de groep… we’re safe to go!!

Een vijftal sherpa’s gaan met de tenten richting kamp 1. Een drietal van de klimmers besluit om te gaan settelen in kamp 1/2, deze bevindt zich onderaan de puinhelling (laatste horde voor kamp 1). De klimmers zijn Sieto, Kim en Geertjan. De rest van de klimmers doet een acclimatisatie wandeling van een kleine drie uur en keert weer terug in het ABC.
Bij de klimmers in kamp 1/2 voegen zich twee sherpa’s, de andere vijf sherpa’s zetten één tent op in kamp 1 en droppen de rest van de spullen daar en keren weer terug naar het ABC.

De dag wordt afgesloten met spaghetti piri piri, gebakken aardappelen en groenten. Als toetje krijgen we aardbeiengelei in hartjesvorm, cute!

Dat was ‘m weer! Groeten van de Helmonder op eenzame hoogte!

Bart