UPDATE 13, 14 en 15 mei

13 mei- Zoals Bart in een eerder verslag al vertelde, was op dinsdag 13 mei de Basecamp Puja. Pas na de Puja is er officieel toestemming om hoger dan ABC de berg op de gaan. Onze residente filmmaker Geertjan had het plan om de aankomst van de klimmers in Camp 1 te filmen. Interessant detail bij dat plan is dat hij dan wel zelf voor de klimmers in C1 moet zijn. Om dat mogelijk te maken ging Geert, vergezeld door Kim en Sieto, en Sherpa’s Pema en Dorji, daarom direct na de Puja op pad, om zo een voorsprong op de rest te krijgen (die een dag later zouden vertrekken). Het eerste doel van deze groep was Camp ½, een ‘tussenkamp’, ongeveer 4 uur lopen vanaf ABC en gesitueerd net onder de ‘scree slope’, op 6000m hoogte. Nadat we kamp hadden gemaakt was het tijd om te eten en drinken. Omdat C1/2 een paar honderd meter ligt dan ABC , was de eetlust hier en daar wat minder. Sieto had na 3 happen Pasta Bolognese al genoeg, maar kreeg vanwege een zakje Basset’s Jelly Babies toch nog net voldoende calorien binnen.

14 mei

De volgende dag gingen we verder omhoog, naar Camp 1 (op 6400m), via de gevreesde ‘scree slope’; een steile helling vol met stof en gruis – belangrijk om goed je voeten te plaatsen, omdat je anders net zo hard weer omlaag glijdt. Normaal gesproken pak je wel 400 hoogtemeters in een uur, maar toch deden we er ruim 2 uur over. In kamp aangekomen moesten nog even wachten op de rest, die diezelfde ochtend (14/5) omhoog was gegaan (en dus 700 hoogtemeters in een keer moesten maken). Ondanks (quote) ‘die verrekte hoogte’ moest Geertjan dus aan de slag met filmen van, in volgorde van binnenkomst: Robert (die later weer omkeerde om weer in ABC te slapen), Gijs, Wilco, Evert (ook retour ABC) en tot slot Wietse en Hugo, die ‘een beetje bleek’ boven kwamen – de tocht van ABC naar C1 is geen ‘walk in the park’, en dat was van hun gezicht af te lezen! Na alle hectiek van het filmen konden we een beetje tot rust komen in de tent, met fantastische uitzichten op de route hoger op de berg. Voor Geertjan, Kim en Sieto volgde een tweede nacht op hoogte.

15 mei

Na de eerste acclimatisatieronde met 1 of 2 nachten op hoogte ging iedereen weer terug naar ABC, en dus moest de scree slope afgedaald worden, een onderneming die de meesten wel pittig vonden. Aangekomen in ABC was het ongeveer lunchtijd, en op de lagere hoogte ging het eten en drinken er wel in. Cas, Robert en Bart waren ondertussen omhoog gegaan zodat ook zij een eerste nacht op hoogte konden maken.

Groeten, Sieto