update 16, 17 en 18 mei

16 mei- Een dagje later dan de eerste groep gingen we met een select gezelschap (de elite groep  🙂  ) op de 15e mei richting kamp 1. Ons ienie mini groepje bestond uit Cas, Robert et moi. Cas en Robert hadden die ochtend volgens mij Red Bull tot zich genomen, ik had die dag moeite om het razende tempo te volgen. Ik had last van zgn. ‘zwabberbenen’. Heb zo’n beetje het gehele traject hergeorganiseerd door elke steen een lief schopje te geven… !” Cas zette op de heenweg het nieuwe trajectrecord, chapeau!

Na een heerlijke ‘adventure-food-maaltijd’ legde we ons om 19.15u! te ruste op onze comfortabele matjes. Na een wat rusteloze nacht door de harde wind (en wat wind van mijn tentmaatje Cas) ving onze dag om 6.00u weer aan, dit is de eigenlijke dag van deze alinea. Na een heerlijke muesli en een paar reepjes ruimden we onze tent op… slaapzak, donspak e.d. gingen in depot, die hebben we weer nodig voor kamp 2. Om seven o’clock even radio-en met René. “We’re set to go,  tot vanmiddag!”
Op naar die fantastische gruishelling, als ik ergens naar uitgekeken heb is het dat wel. Een tweeënhalf uur later voegen we ons weer bij de eerste groep in het ABC. Omhelzingen, tranen van vreugde, gejuich, polonaises… wat een ontvangst, KIPPENVEL!

 

17 mei super sherpa’s

Vandaag hebben we met z’n allen een rustdag, even bijkomen van onze tocht en overnachting in kamp 1. Een van de buren van een andere expeditie, een Duitser Rolf, komt ons gezelschap houden. Hij daagt enkele van ons uit voor een schaakpotje. Cas en Gijs worden van de tafel gespeeld, schade! Helaas is onze schaakgrootmeester Evert vandaag in kamp 1 met cameraman Frank. Onze hoop is op hem gevestigd. Deze ochtend zal hij wederkeren van 6.400m, helaas voor ons loopt Evert de verkeerde route in zijn afdaling en is hij te laat om onze Oosterbuur in te maken deze dag, morgen dan maar! Frank keert ’s avonds terug samen met de sherpa’s. De sherpa’s hebben 1 tent in kamp 1,5 en 4 tenten in kamp 2 opgezet in de afgelopen dagen.

Wil nogmaals mijn bewondering uitspreken voor de sherpa’s. Zonder hen zou de expeditie simpelweg niet mogelijk zijn. Dankzij hun super inzet hoeven wij niet te sjouwen met tenten, matjes, gasflesjes en brandertjes. Zij cijferen zich volledig weg ten gunste van ons westerlingen.
Hetzelfde geldt ook voor de kookploeg in het ABC, sta iedere dag weer versteld van wat ze weer op tafel toveren. Echt SUPER!!!

 

18 mei acclimatiseren op 7000m

Vandaag gaat de eerste ploeg weer de berg op om te overnachten in kamp 1. Morgen zullen ze doortrekken naar kamp 2 (een drietal misschien eerst naar kamp 1,5). Daar zullen ze acclimatiseren op 7.000m hoogte. Dit is de laatste acclimatisatietocht alvorens we ons gaan wagen aan een eerste top-poging.

Met z’n allen ontbijten we in de kooktent. Omelet,toast en worst vullen onze buikjes deze ochtend.

Tijdens het ontbijt blijkt dat de tweede ploeg, die morgen aar kamp 1 vertrekt, uit een heul errug select gezelschap te bestaan, namelijk Robert en ikke. Evert gaat ook niet mee met de tweede groep. Hij wil nog een paar dagen bijkomen en dan zijn ultimate attempt for the summit maken. Hij slaat dus de tweede acclimatisatieronde over. En zo vliegt een ieder de berg op zijn eigen manier aan.

Om 9.30u vertrekt de eerst groep richting kamp 1. Onder leiding van Wilco gaan zij naar grotere hoogte.

Succes mannen en vrouw!!!

 

Bart