update 19, 20 en 21 mei

19 mei- Vandaag gaat de eerste groep op weg naar kamp 2 voor acclimatisatie. De omstandigheden zijn goed. Het is warm en er is weinig wind. Het is van kamp 1 naar kamp 2 een fantastisch mooi landschap met ijstorens en sneeuwvelden. Over de hele route zijn wel vaste touwen aangelegd zodat je gezekerd omhoog kunt. Het is een flinke onderneming met nog wel wat technische obstakels. Zo moet je door een stijle ijswand van zo’n 50m. De hoogte gaat ook tellen met kamp 2 op bijna 7200m en dus maar iets van 40% zuurstof ten opzichte van zeeniveau. Elke stap die je zet kost je energie en vooral bergop sta je bij elke paar meter uitgebreid uit te hijgen. Uiteindelijk halen vandaag alleen Wilco, Cas en Gijs kamp 2. Hugo haalt kamp 1.5 en Sieto en Kim keren terug naar kamp 1. Robert en Bart willen een dag later naar kamp 2 samen met Wietse die nog een dagje in kamp 1 blijft. Evert rust nog in het basiskamp.

Aangezien de omstandigheden zo goed zijn met weinig wind besluiten Wilco, Cas en Gijs om ’s nachts een poging te doen om de top direct vanuit kamp 2 te halen. Je zou het een tikkie ambitieus kunnen noemen. Eigenlijk veel te vroeg en dus te weinig geacclimatiseerd maar gezien de omstandigheden willen we deze kans toch niet laten lopen. We vertrekken om 24.00. Het is erg koud en langzaam trekt de wind aan. Na drie uur klimmen zijn we bij kamp 3 en besluiten we zonder dat we daar eigenlijk over hoeven te overleggen om om te draaien. Om een uur of 4.00 zijn we weer terug in de tent in het basiskamp en kunnen we weer opwarmen. Toch voelt het als een goede onderneming. We zijn gekomen tot zo’n 7.400m en weer verder geacclimatiseerd. Ook weer geleerd over de eventuele latere toppoging. Op basis van deze trip lijkt een toppoging vanuit kamp 3 het meest realistisch ook al ‘slaap’ je dan nog een nacht op grote hoogte. Het scheelt drie uur lopen op de topdag.

 

20 mei

Hugo heeft de nacht uiteindelijk alleen doorgebracht in kamp 1.5. Aangezien zijn aansteker het niet deed kon hij ook geen sneeuw smelten en is de volgende ochtend weer snel terug gegaan naar kamp 1 om vocht aan te vullen.

Bart en Robert zijn vandaag van kamp 1 naar kamp 2 gegaan. Beiden zijn in topconditie en hebben het goed volbracht. Ze brengen de nacht door in een winderig kamp 2. De rest is uiteindelijk vandaag terug naar het basiskamp gegaan. Weer een keer de hele gruishelling af en over de gletsjer naar ons comfortabele Base Camp. Na alle inspanning van afgelopen dagen is dat tripje een stuk zwaarder geworden. In het Base Camp is het weer genieten van alle ‘luxe’ al zullen de meeste mensen een schijttent en wassen met een bak water niet als luxe ervaren.

 

21 mei

Vandaag rustdag voor de meeste. Alleen Bart en Robert zijn nog op weg terug vanuit kamp 2. Nu tijd om bij te komen van alle actie afgelopen dagen en op kracht te komen voor een toppoging. Alles zal afhankelijk zijn van het weer. De vooruitzichten zijn wat dat betreft nog een beetje wisselend dus de plannen moeten nog uitkristalliseren. Ondertussen struint iedereen de verschillende eet-tonnen af naar lekkers. Zo zijn de wine gums en de chupa chups lollies erg populair. Cas heeft zelfs een volledige ham meegenomen vanuit Malaga dus daar wordt ook gretig gebruik van gemaakt. Ondertussen wordt het steeds rustiger in het Base Camp aangezien het er voor veel expedities al op zit. Voordeel voor ons is dat het op de berg rustiger en we dus niet in de knoop komen te zitten op moeilijke passages waarbij sommige mensen omhoog en andere mensen omlaag willen langs hetzelfde touw.